Dropi természetes omega -3 zsírsavak forrása, friss, vad északi sarki tőkehal májából készül. (Gadus Morhua) A tőkehalmáj természetes A-, és D-vitaminokban is gazdag.
Elfogyott
Jó tudni, hogy a táplálékunkban található zsírok nemcsak energiát biztosítanak számunkra, hanem alapjaiban meghatározzák egészségünket. Részt vesznek immunfolyamataink szabályozásában, a sejthártyák, élettani membránok és a szem, valamint az idegrendszer felépítésében. Érdemes naponta gondoskodni pótlásukról, mert szervezetünk nem képes ezeket a nélkülözhetetlen, azaz esszenciális zsírsavakat előállítani.
Kémia szerkezetük alapján telített zsírokat, egyszeresen telítettlen omega-9 továbbá többszörösen telítettlen omega-3, omega-6 zsírsavakat különböztetünk meg.
A többszörösen telítettlen omega-3 és omega-6 zsírsavak szerkezete:
A telítettlen zsírsavak élettani szerepe:
Az omega-3 zsírsavak építőelemei minden sejthártyának, meghatározzák azok áteresztőképességét, rugalmasságát. Fehérjékkel alkotott bonyolult molekuláik alapvetően szükségesek az idegrendszer, a szem ideghártyájának egészséges fejlődéséhez, működéséhez Az omega3 zsírsavak biztosítják a vörösvértestek rugalmasságát, a megfelelő keringést a hajszálerek területén és az érbelhártya egészséges működését. Jótékony hatásúak a szív- és érrendszerre, az agyra, a látásra, az immunrendszerre és az izmokra.
Az omega-6 zsírsavak az eikozanoidoknak nevezett, hormonszerű anyagok előfutárai. Belőlük képződnek a prosztglandinok, prosztaciklinek, tromboxán, leukotriének, melyek felelősek a gyulladás szöveti mechanizmusáért. Ha folyamatosan, nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetben, krónikus gyulladás alakul ki. Megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav jelenléte képes megfékezni, helyes mederbe terelni a krónikus gyulladást, amely minden civilizációs megbetegedés közös forrása!
Az Omega-9 zsírsavak hozzájárulnak az erek és a szív egészségének megőrzéséhez, valamint segítenek a szervezet vércukorszintjének szabályozásában.
Mi az omega-3 index és mi a jelentősége?
A vörösvértestek membránjában a DHA és EPA omega-3 zsírsavak %-os aránya az összes zsírsavakhoz képest. Az egészséges omega-3 index minimum 8%. Minél magasabb az omega-3 index, annál nagyobb a védettség egy hirtelen szív-érrendszeri katasztrófával szemben.
A Mayo Clinic Proceeding (egy elismert orvosi folyóirat) 2017. januári számában jelent meg annak a 34 vizsgálatnak a metaanalízise, amely megerősítette az omega-3 rendszeres fogyasztásának szívérrendszeri betegségekre gyakorolt jótékony hatásait. Ezekbe a vizsgálatokba, melyek ismételt elemzései a korábban végzett vizsgálatoknak közel 900 ezer személy bevonásával történtek.
Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak omega3 zsírokat (DHA-t, EPA-t), 6-18 %-kal csökkent a koszorúér betegséggel összefüggő halálos és nem halálos események előfordulása.
A legmarkánsabb összefüggést a hirtelen szívhalálozással kapcsolatosan találták a kutatók. 47%-kal csökkent a hirtelen szív eredetű halálozási arány azok között, akik rendszeresen fogyasztottak DHA, EPA zsírsavakat.
Az omega-6/omega-3 arány meghatározásával a krónikus gyulladásról, sejtkárosodás mértékéről nyerhetünk információt.
Napjainkban akaratlanul is sokkal több omega-6 zsírsav jut be a szervezetünkbe, mint amire szükségünk volna. Testünkben ugyanannyi omega-6 és omega-3 zsírsavszint lenne kívánatos. Hazánkban átlagosan 40-60:1 érték a jellemző, de nem ritka a 80:1 vagy 100:1 érték sem. Köszönhető ez a nagyüzemi állattartás omega-6-ban gazdag szója alapú takarmányozásának, továbbá a feldolgozott élelmiszerek nagy arányú fogyasztásának és a gyorséttermi étkezésnek. Azok az országok, pl. Izland, Japán, ahol magas az omega-3 fogyasztás az emberek tovább élnek és alacsonyabb a szívér rendszeri betegségek, vagy a rák és más krónikus betegségek előfordulása. Nem elég tehát pusztán visszaszorítani az omega-6 fogyasztást, gondoskodni kell az optimális mennyiségű omega-3 bevitelről is. Mennyi omega3 zsírsavat fogyasszunk?
Egészségmegőrzésre napi 1000-2000 milligramm ajánlott. Szív és érrendszeri, ízületi problémák, veseműködési zavarok esetén nagyobb mennyiség szükséges.
Az omega-3 pótlására tengeri halak, rákok, olajos magvak, algák fogyasztása javasolt. Sokan azonban idegenkednek fogyasztásuktól, mert vagy nem szeretik a halat, vagy tartanak a szennyeződésektől, melyeket a halak életük során begyűjtenek. Az omega-3 készítményekkel kapcsolatban is jogos elvárás az előállításra vonatkozó minőségi tanúsítványok megléte, az alacsony TOTOX érték, ami az oxidált, avas zsírok, toxikus anyagok szintjét fejezi ki.
,,Az alacsony oxidációs értékű omega3 fogyasztásnak van a legkedvezőbb hatása egészségünkre.” – ez áll a norvég hatóság álltalt folytatott vizsgálatokról szóló jelentésben (2011. Rubin riport)
Az omega3 zsírsavak jelentősége, hatása egészségünkre:
! Hozzájárulnak a normál szívműködéshez
! Fenntartják az egészséges agyműködését, mentális funkciókat. (250 mg DHA)
! Hozzájárulnak a magzatok és a gyermekek egészséges szem és idegrendszeri fejlődéséhez. (Nőknek 450 mg DHA és 250 mg EPA a várandóság, anyatejes táplálás idején)
! Hozzájárulnak a szem egészségének megtartásához, a normális látáshoz, csecsemőknél az egészséges szem fejlődéséhez. (100 mg /nap)
! Hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.
! Hozzájárnak a vérben a normál triglicerid szint és a normál vérnyomás fenntartásában.
(4-5 gramm/nap)
! Támogatják a normális izomműködést.
A D3- vitamin fenntartja az egészséges izom és immunrendszer működését.
Hozzájárul a kalcium és foszfor felszívódásához, a vér kalcium szintjének szabályozásához. Szükséges az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához.
Az A -vitamin hozzájárul:
A szem, a látás folyamatához,
A bőr és egyéb szövetek épségéhez,
A növekedéshez, a csontozat egészséges fejlődéséhez,
Az immunrendszer normálműködéséhez, fertőzések elleni védekezéshez.
Adagolás | Felnőttek számára naponta 2×1 – 2×2 kapszula |
---|---|
Kiszerelés | 180 db |
Gyártó | True Westfjords Ehf, Bolungarvik, Izland HACCP/GMP |
Nettó tömeg: 90 gramm
Összetevők: Tőkehalmáj olaj, A-Vitamin, D-Vitamin, Rozmaring kivonat (E-392, antioxdáns), Tokoferol (E-306, antioxidáns), halzselatin (kapszula anyaga)
Ajánlott adagolás: felnőttek számára naponta 2×1 – 2×2 kapszula
Hatóanyag tartalom a napi ajánlott mennyiségben:
2 kapszula | 4 kapszula | |
Omega-3 zsírsavak összesen | 230 mg ** | 460 mg ** |
DHA | 90 mg ** | 180 mg ** |
EPA | 70 mg ** | 140 mg ** |
A-Vitamin | 0,243 mg *NRV 31% | 0,486 mg *NRV 62% |
D-Vitamin | 0,002 mg *NRV 36 % | 0,004 mg *NRV 72% |
*napi beviteli referencia érték felnőttek számára
** nincs meghatározva
Tárolás: Gyermekektől elzárva, száraz helyen, szobahőmérsékleten, (15-25 °C), közvetlen napfénytől védve. Felbontás után hűtőszekrényben legfeljebb 3 hónapig tárolható.
Ne lépje túl a javasolt adagolást! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Terhesség és szoptatás esetén a fogyasztást illetően konzultáljon orvosával! Amennyiben a védő csomagolás sérült vagy hiányzik, úgy a termék minősége is sérülhetett, azt ne fogyassza!
Gyártja: True Westfjords Ehf, Bolungarvik, Izland HACCP/GMP
Forgalmazza: Eclosion Kft., 2310 Szigetszentmiklós, Gyártelep 12001/33 hrsz.
Bejelentő: Health And Youth Kft. 1224 Budapest Diótörő út 1108.
Minőségét megőrzi: a csomagolás alján feltüntetett időpontig.
© 2023. Minden jog fenntartva.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.