A kosár tartalma:

0Ft

Pontosan mi is az a szabadgyök?

Szabadgyöknek nevezzük az olyan atomot, molekularészletet, amely párosítatlan elektront tartalmaz. Az ilyen atom, molekula instabil, rövid életű, mert rendkívül gyorsan reakcióba lép a környezetében található más atomokkal, molekulákkal. A reaktív szabadgyökök miközben elektront szereznek, maguk is megsemmisülnek, ezért is nevezik a leírásokban ,,kamikáze- molekuláknak”. Ez a kamikáze akció testünkben betegségeket és korai öregedést okoz. Romboló hatásukat leginkább a rozsdásodáshoz, avasodáshoz lehet hasonlítani. Több mint 100 betegség – köztük az érelmeszesedés, cukorbaj, rák, Alzheimer kór – hozható összefüggésbe a szabadgyökök túlzott jelenlétével. A stressz, az alvászavar, a gyulladás jelentősen fokozza termelődésüket. A környezeti ártalmak, különösen a rossz minőségű ételek, de még a kimerítő sport, fizikai munka is fokozza a szabadgyök terhelést.

Életfolyamataink során folyamatosan termelődnek toxikus anyagok a szervezetünkben.  Idesorolhatók pl. a reaktív oxigén gyökök, melyek oxidációs láncreakciót indítanak el és ezzel károsítják sejtalkotó makromolekuláinkat. A szabadgyökök működési zavarokat, végső soron a sejtek elfajulását, idő előtti öregedését, a sejtek elhalását okozza. Szervezetünkben az antioxidáns enzimek (haemoxigenáz1, SOD, kataláz, peroxidáz) képezik az első és legerősebb védelmi vonalat az oxidációs folyamatokkal szemben. Antioxidáns rendszerünk azonban nem a szabadgyökök teljes kiiktatására, hanem pro- és antioxidáns egyensúly fenntartására törekszik. Amikor ez az egyensúly a prooxidánsok felé billen, akkor szervezetünkben kialakul az oxidatív stressz.

Ez az állapot testünk egyik fő ellensége, öregedési folyamataink és a krónikus, civilizációs betegségeink egyik meghatározó tényezője.

Jó tudni azonban, hogy nem minden szabadgyök káros. Egyes fajtái az immunrendszer számára hasznosak, jelző funkciót töltenek be, mások pl. a hidrogénperoxid közvetlenül részt vesznek a kórokozók elleni küzdelemben. A hasznos szabadgyökök semlegesítése az immunrendszerünk ,,kialvásához” vezet, azaz védekezési mechanizmusaink gyengüléséhez, betegségek kialakulásához  vezethet.

Mindazokat a vegyületeket, amelyek a szabadgyökök ellen hatnak, összefoglalóan antioxidánsoknak nevezzük.

A molekuláris hidrogén az egyetlen ismert szelektív antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy csak a sejtkárosító szabadgyökökkel lép reakcióba, míg az immunrendszer normál működéséhez szükséges szabadgyökök működését nem gátolja.

(Érdekességképpen ezek a sejtkárosító szabadgyök félék, nevezzük őket ,,rossz fiúknak”:

  • a peroxinitrit, képlete: ONOO¯
  • hidoxilgyök képlete: OH

A ,,jó fiúk”, tehát a hasznos szabadgyökök  pedig:

  • a szuperoxid O2,
  • a nitrogénmonoxid NO
  • és a hidrogénperoxid H2O2. )

Érdemes odafigyelni az antioxidánsok optimális mennyiségben történő fogyasztására. Túlzott mennyiségű fogyasztásuk legalább annyira káros, mint a hiányuk, ugyanis zavart okozhat az immunrendszerünk normál működésében.

 

Plusz érvek a molekuláris hidrogén alkalmazása mellett:

Hatása gyorsan kialakul, adagolását személyre szabottan lehet alakítani és alkalmazása biztonságos.