Egészségközpont -

Ételintolerancia vizsgálat (FOODTEST 200+)

A FOODTEST 200+ vizsgálat több mint 220 féle élelmiszerre vonatkozóan mutatja meg, hogy az Ön szervezete mely ételt vagy ételeket nem tolerál és mindezt pár csepp vérből.

Az ételintolerancia változatos tünetekkel jár, amely az étel elfogyasztását követően napokkal, hetekkel később alakul ki. Az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával.

Ételallergia és ételintolerancia esetén az immunrendszer immunglobulinnak nevezett antitesteket termel az adott élelmiszer ellen. Attól függően, hogy ezek az immunglobulinok IgG vagy IgE típusúak, megkülönböztetünk ételintoleranciát vagy ételallergiát.

A két állapot nem ugyanaz, a kettő közötti legfontosabb különbségeket az alábbiakban foglalhatjuk össze:

Az ételintolerancia (IgG) jellemzői:

Lassú kialakulás, órákkal-napokkal az étel elfogyasztása után,

A reakció általában a leggyakrabban fogyasztott ételeknél fordul elő,

Krónikus betegségek erősen kötődhetnek ételintoleranciához,

A test bármely szervét vagy szövetét érintheti,

Vizsgálat nélkül nehéz kimutatni.

Az ételallergia (IgE) jellemzői:

Gyorsan, hirtelen alakul ki, percekkel- órákkal az étel elfogyasztása után,

A reakciók viszonylag ritkák,

Az akut reakció gyors és heves lefolyású,

Általában a légutakat, a bőrt és az emésztést érinti,

Tünetei gyorsan megjelennek az allergiát okozó étel elfogyasztása után.

Mikor érdemes elvégezni a vizsgálatot?

Sok, egészségesnek látszó embernek lehet ételintoleranciája, úgy, hogy az enyhe tüneteknek nem is tulajdonít nagy jelentőséget. Az ételintolerancia azonban alattomosan a béltraktusban lokális gyulladást okoz, ami fokozza a bélfal áteresztőképességét. A gyulladt, áteresztő, „lyukas” bélfalon a szervezet számára idegenként viselkedő ételek és kórokozók képesek átjutni a bélcsatorna túloldalára, ami az immunrendszer részéről válaszul immunreakciót vált ki. Leggyakrabban a gabonák gluténje, és/ vagy a tej kazeinje az intoleranciát kiváltó étel, melyek rendszeres fogyasztása krónikus gyulladást tart fent az arra genetikailag érzékeny egyénekben. Ha nem iktatja ki az egyén az étrendjéből az intoleráns ételt, akkor többszörös autoimmunbetegség és más krónikus betegségek alakulhatnak ki. Többszörös ételintolerancia mutatható ki pl.  súlyos depresszióban, a szorongással járó betegségben és tipikusan a Crohn betegségként ismert vékonybél nyálkahártya gyulladással járó betegségében. Amiatt fontos kideríteni, hogy milyen ételt nem tolerál az egyén, mert célzott diétával a krónikus gyulladások és az immun folyamat visszafordítható.

Miért a FOODTEST 200+: ételintolerancia teszt fehérjechip alapú diagnosztikai rendszer?

Az élelmiszer-specifikus IgG típusú ellenanyagok gyors kimutatásával az erős immunválaszt és kellemetlen tüneteket okozó élelmiszerek kizárhatók az étrendből, ezáltal az életminőség jelentősen javítható.

A Foodprint 200+ fehérjechip alapú ételintolerancia diagnosztika legfontosabb jellemzői:

  • Mindössze 5-10 uL vérminta szükséges (ujjbegyből vett vér, teljes vér, plazma vagy szérum)
  • Egyetlen mintából egyszerre több, mint 220 élelmiszer-specifikus IgG meghatározása
  • Leletkiadás: 5 napon belül, elektronikus úton saját fejlesztésű FOODTEST Global programunkon keresztül, testreszabott formátumban

A vizsgálat menete:

A mintavételi egység tartalmazza az ujjbegyből történő vérminta levételéhez szükséges eszközöket. Kb 8-10 csepp vérre van szükség.

A minta érzékeny a hőre, 25 fok feletti nappali hőmérsékletnél sérülhet, ezért kell gyorsan eljuttatnunk a laboratóriumba a mintát.

A laboratórium hétfőtől szerdáig fogadja a mintát, ezért a vérvételt kizárólag ezeken a napokon tudjuk elvégezni. A hét többi napján nem áll módunkban mintát venni!