A kosár tartalma:

0 Ft

Bélflóra vizsgálat – Mikrobiom szekvenálás magyar nyelvű kiértékeléssel és terápiás javaslattal

 • (0)

Az emésztőrendszerben található baktériumokból, gombákból, vírusokból álló közösség a bélflóra, melynek összetétele jelentős hatást gyakorol egészségi állapotunkra.

Bővebben

98 000 Ft

Az emésztőrendszerben található baktériumokból, gombákból, vírusokból álló közösség a bélflóra, melynek összetétele jelentős hatást gyakorol egészségi állapotunkra.

A szállítási költségeket a fizetési oldal tartalmazza.

Miért fontos az egészséges bélflóra?

Az emberi testen és testben velünk /rajtunk élő baktériumokból, gombákból, vírusokból álló közösséget hívjuk mikrobiomnak, amely nagyon szoros, kétirányú kapcsolatban áll az emberi szervezettel. Az emésztőrendszerben élő mikrobiális közösség alkotja a bélflórát, ennek a közösségnek az első kolóniái a természetes úton történő születéssel és anyatejes táplálással kerülnek az újszülött emésztőtraktusába. [4] A csecsemő, kisgyermekkorban fokozatosan bővülő étrenddel és a formálódik, alakul ki ez egyénre jellemző mintázat. A császármetszéssel világra jött újszülötteknél ez az első kolonizáció sérül, amit csak tovább ront a tápszeres táplálás.

Az egészséges bélflóra képes megakadályozni a betegséget okozó, patogén kórokozók megtelepedését, elszaporodását. A hasznos mikróbák képesek lebontani az ételekből származó emészthetetlen szénhidrát rostokat, amelyekből a rendkívül fontos, rövid szénláncú zsírsavak képződnek a vastagbélben. Ezek a zsírsavak (acetát, propionát, butirát) ugyanis csökkentik a gyulladást, daganatellenes hatásuk van, hozzájárulnak a bélhámsejtek integritásának megőrzéséhez, a nyálka réteg megújításához. Fontos szerepük van a bél-agytengely, idegsejtek regenerációjában, a vérnyomás szabályozásában, kedvezően befolyásolják a tartalék tápanyag képzést (lipogenezis) és csökkentik az inzulin rezisztenciát. [1] [2] [3]

 

A vizsgálatról:

A baktériumok meghatározása, szekvenálással, genetikai állományuk, azaz DNS meghatározás alapján történik, mely nem egyenlő a szokásos mikrobiológiai tenyésztéssel. A mintavételi egységcsomagban található útmutató alapján kell a mintát a vizsgálatra levenni, , majd a mintát az előkészített borítékban Szegedre a Delta-Bio 2000 Kft. laboratóriumába elküldeni. A minta nem érzékeny a hőre, egész évben igénybe vehető a szolgáltatás. A laboratórium a mintákat a hónap első 14 napja alatt dolgozza fel és elektronikus úton küldi meg az eredményeket.

 

Az alábbi esetekben érdemes a vizsgálat elvégzése:

 • elhúzódó haspuffadás, fokozott bélgázképződés
 • hasmenés, székrekedés
 • teltségérzet, hasi fájdalom
 • tüsszögés, köhögés, nátha, asztmás tünetek,
 • visszatérő légúti infekciók,
 • antibiotikus kezelést követő elhúzódó hasmenés, diszpepszia
 • étkezést követő, viszketés, bőrkiütések,
 • indokolatlan fáradtság, levertség,
 • hirtelen testsúlygyarapodás
 • rossz hangulat, depresszió, álmatlanság

Források:

[1] The Role of Short-Chain Fatty Acids in Health and Disease; Tan et al. 2014

[2] The Role of Short-Chain Fatty Acids From Gut Microbiota in Gut-Brain Communication; Silva et al. 2020

[3] Role of Gut Microbiota-Generated Short-Chain Fatty Acids in Metabolic and Cardiovascular Health; Chamberset al. 2018

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417542/pdf/fcimb-02-00104.pdf

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bélflóra vizsgálat – Mikrobiom szekvenálás magyar nyelvű kiértékeléssel és terápiás javaslattal” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük