Omega3 index- a szív- érrendszeri védettség mutatója

A táplálékunkban található zsírok szerepe más és más. Egyes fajták elégve energiát szolgáltatnak, mások szervezetünk felépítésben kulcsszereplők. utóbbiak a hosszú szénláncú, egyszeresen omega9 vagy többszörösen telitetlen omega3,6 zsírsavak. Testünk nem képes ezeket a zsírsavakat előállítani, kizárólag külső forrásból fedezhetjük szükségletünket, innen az elnevezés: esszenciális zsírsavak.

A többszörösen telítetlen zsírsavak:

Az omega3 zsírsavak építőelemei minden sejthártyának, meghatározzák azok áteresztőképességét, rugalmasságát. Fehérjékkel alkotott bonyolult molekuláik az idegrendszer, a szem ideghártya egészséges fejlődéséhez, működéséhez alapvető. Az omega3 zsírsavak biztosítják a vörösvértestek rugalmasságát, a megfelelő kapilláris keringést, az érbelhártya egészséges működését.

Az omega6 zsírsavak az eikozanoidok előfutárai, A belőlük képződő  prosztglandinok, prosztaciklinek, tromboxán, leukotriének felelősek a gyulladás szöveti mechanizmusáért. Ha folyamatosan, nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetben, krónikus gyulladás alakul ki. Megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav jelenléte képes megfékezni, helyes mederbe terelni a krónikus gyulladást, mely minden civilizációs megbetegedés közös forrása!

Mi az omega3 index?

A vörösvértestek membránjában a DHA és EPA %-os aránya az összes zsírsavakhoz képest. Az egészséges arány minimum 8%. Minél magasabb az omega3 index, annál nagyobb a védettség egy hirtelen szív-érrendszeri katasztrófával szemben.

A Mayo Clinic Proceeding (orvosi folyóirat) 2017. januári számában jelent meg annak a 34 vizsgálatnak a metaanalízise (900 ezer vizsgált személy), amely megerősítette az omega3 rendszeres fogyasztásának szívérrendszeri betegségekre gyakorolt jótékony hatásait.

Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak omega3 zsírokat (DHA-t, EPA-t), 6-18 %-kal csökkent a koszorúér betegséggel összefüggő halálos és nem halálos események előfordulása.

A legmarkánsabb összefüggést a hirtelen szívhalálozással kapcsolatosan találták a kutatók. 47%-kal csökkent a hirtelen szív eredetű halálozási arány azok között, akik rendszeresen fogyasztottak DHA, EPA zsírsavakat.

Az omega6/omega3 meghatározással a krónikus gyulladásról, sejtkárosodás mértékéről nyerhetünk információt.

Testünkben ugyanannyi omega6 és omega3 zsírsavszint lenne kívánatos. Ez az érték hazánkban átlagban 40-60:1 érték a jellemző, de nem ritka a 80:1 vagy 100:1 érték sem. Köszönhető mindez a telített zsírokban, omega6 zsírokban a gyorséttermi étkezés, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Magyarország a napi 77 mg omega3 bevitellel sereghajtó a világban, ezzel szemben dobogós a szívinfarktus, stroke előfordulásban. 10 évvel rövidebb életet élünk, mint a sok omega3 -at fogyasztó izlandiak, japánok.

Mennyi omega3 zsírsavat fogyasszunk?

Egészségmegőrzésre napi 2000 milligramm ajánlott. Szív és érrendszeri, ízületi problémák, veseműködési zavarok esetén nagyobb adag szükséges.

Az omega3 pótlására tengeri halak, rákok, olajos magvak, algák fogyasztása javasolt. Sokan idegenkednek fogyasztásuktól, mert vagy nem szeretik a halat, vagy tartanak a szennyeződésektől, melyeket a halak életük során begyűjtenek. Az omega3 készítményekkel kapcsolatban is jogos elvárás az előállításra vonatkozó minőségi tanúsítványok megléte, az alacsony TOTOX érték, ami az oxidált, avas zsírok, toxikus anyagok szintjét fejezi ki. Az alacsony oxidációs értékű omega3 fogyasztásnak van a legkedvezőbb hatása egészségünkre. (2011. Rubin jelentés)

Fogyassza a norvég sarkvidéki tőkehalakból származó, tiszta omega3 halolajat vagy a vegán omega3 készítményt.

Magasabb omega3 index, hosszabb, egészségesebb életkilátás, magasabb intelligencia!

Összeállította: Dr. József Erika

Az omega3 index mérésről és az omega3 pótlással kapcsolatosan érdeklődjön az info@healthandyouth.hu e-mailcímen.

Tel:06/30 337 9280

1224 Budapest Diótörő út 108.

www.healthandyouth.hu

Vélemény, hozzászólás?