A kosár tartalma:

0Ft

Az utóbbi években a serkentő szerek, energia italok fogyasztása rendkívüli módon elterjedt. Pusztán divatból vagy kényszerből folyamodunk ezekhez?

Mihez kell energia és miből nyerjük egyáltalán?

Ahogyan a járműveknek az testünknek is megvan a saját erőműve, ahol üzemanyagot felhasználva energiát képez.  Ezzel az energiával gazdálkodunk amikor fenntartjuk belső egyensúlyúnkat, a mozgásunk, a szívműködésünk, az emésztésünk, kiválasztási folyamatok mind-mind energiát igényelnek.

A működéshez szükséges energia a mitokondriumnak nevezett sejtszervecskében képződik.

Ezekben a mikroszkópikus méretű bioerőművekben zajlik a táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok és zsírok elégetéséből származó energia átalakítása kémiai energiává. Bioenergiánk nagy energiájú foszfátkötésekben tárolódik, az ATP-nek (adenozin-trifoszfát) nevezett molekulák képződésével. Amikor ebből molekulából foszfát hasad le, energia szabadul fel és ezt az energiát tudják sejtjeink felhasználni működésükhöz. Majd a folyamat újra és újra ismétlődik az ATP képződésével.

Minél intenzívebb egy sejt működése, annál több mitokondriumot tartalmaz. Egyes izomsejtekben akár 10 ezer is található, míg a vörösvértestekből teljesen hiányzik!

A mitokondriumok bab alakú kettős lipidmembránnal körülvett testecskék belső gélszerű állománya a mátrix. A belső membrán betüremkedései adják jellegzetes lemezes szerkezetét.  A lemezekbe ágyazva találhatóak azok a vas, kén, rézion tartalmú részecskék, enzimek, amelyeket légzési láncnak neveznek és kulcsszereplők az energiaképződésben. Ebben a láncban működik a koenzim Q10.

A kemiozmózisnak nevezett folyamat leírásáért Peter Mitchel 1978-ban Nobel díjat kapott. Elméletével elmagyarázza, hogy hogyan vezet a cukrok és zsírsavak elégetéséből származó energia az ATP termelődéshez. Az oxigénigényes, többlépcsős folyamatban a résztvevők, mint forró almát adogatják át egymásnak az energiát, miközben a mitokondriumokban hidrogén pumpálódik a külső és belső membrán közti térbe. Ez a hidrogén aztán visszacsorogva a mátrixba adja a végső hajtóerőt annak az enzimnek, mely az ATP szintézisét végzi. A folyamat hatékonysága a mitokondriumokban uralkodó vegyhatás és membrán feszültség mind a hidrogén koncentráció függvénye. A mitokondriumokban melléktermékként víz és széndioxid mellett reaktív oxigén gyökök is termelődnek. Ez utóbbiak elszabadulva károsodást okoznak minden útjukba eső struktúrában.

Nem az oxigén, hanem a hidrogén az élet üzemanyaga! (Dr. Szentgyörgyi Albert)

A kávé és az energiaitalok a fentvázolt energiatermelő folyamatot nemhogy serkentik, de közvetve felemésztik a meglévő energiakészletet. Túlzott fogyasztásuk kifejezetten káros. Pörgetik a szívet, emelik a vérnyomást, vizelethajtó hatásúak. Fokozott verejtékezés, remegés, álmatlanság a koffein túladagolás tünetei. A stressz állapothoz hasonlítható állapotot negatív visszacsapásként követi a kimerültség, jelezve alacsony ATP készletünket Az energiaitalok nemcsak a kávéhoz képest adagonként 1,5-2x mennyiségű koffein miatt veszélyesek, de magas cukor tartalmukkal hosszú távon a cukorbetegség kialakulásával is fenyeget. Gyerekek különösen érzékenyek a koffeinre.

A több energia érdekében inkább mozogjunk rendszeresen, fogyasszunk friss leveles zöldségeket, brokkolit, céklát és piros bogyós gyümölcsöket. Pótoljunk omega3 zsírsavakat, koenzim Q10-t.

 

Készítette: Dr. József Erika