Miről árulkodik a bennünk élő mikrobiom?

A szervezetünkkel szoros kapcsolatban, szimbiózisban élő mikroflóra a mikrobiom, alapjaiban határozza meg az életminőségünket. Egyre több a bizonyíték, hogy a krónikus betegségek hátterében a bélflóra rendellenes összetétele áll. Ha vigyázunk a bélflóránk egészségére vagy visszatudjuk állítani az egészséges közösséget egészen más minőségű életet élhetünk. De hogyan lehet megállapítani milyen összetételű ez a kolónia bensőnkben? Lehet-e segíteni, ha baj van?

Azt régóta tudjuk, hogy születésünk útvonalán és az anyatejes táplálással teremtjük meg bélegészségünk alapjait és a táplálkozással formáljuk egyedivé a bélflóránkat.

Az egészséges bélflóra jellemzően nagyon széles spektrumú és a különböző  törzsek számos funkciót töltenek be szervezetünkben. Egyes törzsek megakadályozzák a betegséget okozó, patogén kórokozók megtelepedését. A bélrendszer nyirokszerveit önálló immunszervnek is tekinthetjük. Más törzsek végig viszik a fehérjék emésztését (rothasztó flóra) mások lebontják a szénhidrát rostokat. Ez utóbbi folyamat azért fontos, mert a rövid szénláncú zsírsavak (acetát, propionát, butirát) ezekből a rostokból képződnek. A zsírsavak táplálják a bélhámsejteket, csökkentik a gyulladást, védenek a bélrák kialakulása ellen. Más fajok epesavakat, vitaminokat szintetizálnak, melyek a csontok, érbelhártya egészségét védik. Bizonyos fajok meghatározóak a kedélyállapot az alvásminőség, idegsejtek regenerációja és a vérnyomás szabályozása miatt. Vannak olyan törzsek, amelyek befolyásolják a zsírraktárak, a tartalék tápanyag képződését és javítják a sejtek inzulinérzékenységét, azaz az elhízás és a 2 típusú cukorbetegség ellen védenek. Minél több szereplője van tehát ennek a közösségnek, annál egészségesebbek vagyunk.

Amikor a bélflóra összetételében zavar támad számos kóros állapot kialakulásával számolhatunk. Hol rontjuk el?

Számos tudományos bizonyíték van arra, hogy a krónikus, civilizációs betegségek több, mint 90%-a visszavezethető a bélflóra egyensúlyának felborulásához. Egyre több gyermek születik ,,tervezett” császármetszéssel és egyre többen táplálják tápszerrel csecsemőjüket, ami rögtön életünk első hónapjaiban kimutatható eltérést okoz a természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemő bélflóramintázatához képest.  A gyermekkortól a felnőtt korig számos antibiotikum kúrán esünk át, ami amennyit segít, annyi rombolást is végez odabent. Felnőtt korban tetézzük mindezt az egyoldalú, főleg túl sok cukrot és állati eredetű fehérjét tartalmazó és élelmiszeripari adalékanyagokban bővelkedő étkezéssel (ezt táplálkozásnak nem nevezhetjük). Az eredmény: rossz emésztés, felfúvódás, hasfájás, hasmenés vagy székrekedés és gyakran ekcéma, bőrkiütés, rossz közérzet. A sérült bélflóra krónikus bélgyulladáshoz, a bélfal áteresztő képességének fokozódásához, végső soron pedig bélrák kialakulásához vezet. Szoros összefüggés van a diszbiózis és az elhízás, a 2 típusú cukorbetegség, a szorongás, depresszió az autoimmun betegségek és hormonális működési zavarok között. Az elhízás és cukorbetegség a két legsúlyosabb egészségügyi probléma hazánkban is, sajnos már tinédzser korban!

 Hogyan lehet vizsgálni bélflóránk összetételét?

Ma már lehetőség van a mikrobiom szekvenálásnak nevezett eljárással feltérképezni a bélflóra összetételét. Így azokban a már szinte reménytelennek tűnő hormonális zavarokban, súlyos emésztési zavarban szenvedő egyéneknek lehet útmutatást adni hogyan tovább, akik már teljesen lemondtak a gyógyulásukról. Bárki számára elérhető, fájdalmatlan vizsgálat, mindössze egy kevés széklet minta szükséges az elvégzéséhez. Gyerekek vizsgálata is rendkívül egyszerű. A lelet birtokában már egy rövid konzultáció elegendő, hogy megtervezzük, mire van szüksége az egyénnek.

Látogasson el honlapunkra és kérjen ételintolerancia, széklet vizsgálatot és személyes tanácsadást orvosainktól.

Összeállította: Dr. József Erika, háziorvostan szakorvos

www.healthandyouth.hu/idopontfoglalas

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a felhasználói élmény növeléséhez. Amennyiben folytatja a weboldal böngészését, azzal Ön elfogadja a Cookie tájékoztatóban foglaltakat.

A sütik (cookie-k) használatról szóló tájékoztatót a következő linkre kattintva tekintheti meg: Cookie tájékoztató