Magasabb omega3 index, hosszabb, egészségesebb életkilátás, magasabb intelligencia!

A táplálékunkban található zsírok szerepe más és más. Egyes zsírok energiát szolgáltatnak,

míg mások a sejthártyáink felépítésben kulcsszereplők, szabályozzák immun rendszerünk működést. Ez utóbbiak a hosszú szénláncú, egyszeresen telítettlen omega9 és a többszörösen telitettlen omega3, omega6 zsírsavak.

Testünk nem képes ezeket a zsírsavakat előállítani, kizárólag külső forrásból fedezhetjük szükségletünket, ezért nevezzük esszenciális zsírsavaknak őket.

Az omega3 zsírsavak építőelemei minden sejthártyának, meghatározzák azok

áteresztőképességét, rugalmasságát. Fehérjékkel alkotott bonyolult molekuláik az

idegrendszer, a szem ideghártya egészséges fejlődéséhez, működéséhez alapvető jelentősségű.

Az omega3 zsírsavak biztosítják a vörösvértestek rugalmasságát, a megfelelő kapilláris

keringést, az érbelhártya egészséges működését.

Az omega6 zsírsavak az eikozanoidok előfutárai, A belőlük képződő

prosztglandinok, prosztaciklinek, tromboxán, leukotriének felelősek a gyulladás

szöveti mechanizmusáért. Ha folyamatosan, nagy mennyiségben vannak jelen a

szervezetben, krónikus gyulladás alakul ki. Megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav jelenlétével

testünk képes megfékezni, helyes mederbe terelni a krónikus gyulladást, mely minden

civilizációs megbetegedés közös tényezője!

Mi az omega3 index és mi a jelentősége?

A vörösvértestek membránjában a DHA és EPA %-os aránya az összes zsírsavakhoz

képest. Az egészséges szint: 8% vagy efölötti érték. Minél magasabb az omega3 index, annál

nagyobb a védettség egy hirtelen szív-érrendszeri katasztrófával szemben.

A Mayo Clinic Proceeding (orvosi folyóirat) 2017. januári számában jelent meg annak

a 34 klinikai vizsgálatnak a metaanalízise (900 ezer személy bevonásával), amely megerősítette, hogy az omega3 rendszeres fogyasztása jótékony hatást gyakorol a szívérrendszeri

betegségek csökkentése terén.

Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak omega3 zsírokat

(DHA-t, EPA-t), 6-18 %-kal csökkent a koszorúér betegséggel összefüggő halálos és nem halálos események előfordulása. A legmarkánsabb összefüggést a hirtelen szívhalálozással kapcsolatosan találták a kutatók. 47%-kal csökkent a hirtelen szív eredetű halálozási arány azok között, akik rendszeresen fogyasztottak omega3 zsírsavakat.

A másik jelentős adat az omega6/omega3 arány, melynek meghatározásával a krónikus gyulladásról, sejtkárosodás mértékéről nyerhetünk információt.

Testünkben ugyanannyi omega6 és omega3 zsírsavszint lenne az ideális. Ez az érték hazánkban jellemzően 40-60:1, de nem ritka a 80:1 vagy ennél magasabb arány.

Mindez a silány, egészségtelen étkezésnek a főként telített zsírokban, omega6 zsírokat tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek és mellette a cukrok

fogyasztásának a következménye. Magyarország a napi 77 mg omega3 bevitellel sereghajtó a

világban, ennek következtében viszont élen jár a szívinfarktus, stroke előfordulásban. 10 évvel rövidebb életet élünk, mint a sok omega3 -at fogyasztó izlandiak, japánok.

Mennyi omega3 zsírsavat fogyasszunk?

Egészségmegőrzésre napi 2000 milligramm ajánlott. Szív és érrendszeri, ízületi problémák, veseműködési zavarok esetén nagyobb adag szükséges.

Az omega3 pótlására tengeri halak, rákok, olajos magvak, algák fogyasztása javasolt.

Sokan idegenkednek fogyasztásuktól, mert vagy nem szeretik a halat, vagy tartanak a

szennyeződésektől, melyeket a halak életük során begyűjtenek. Az omega3 készítményekkel

kapcsolatban is jogos elvárás a halak eredetére, halászatra (MSC) és az előállításra vonatkozó minőségi tanúsítványok megléte, az alacsony TOTOX érték, ami az oxidált, avas zsírok, toxikus anyagok szintjét fejezi ki. Az alacsony oxidációs értékű omega3 fogyasztásnak van a legkedvezőbb hatása egészségünkre. (2011. Rubin jelentés)

Fogyasszon a norvég sarkvidéki tőkehalakból származó, tiszta folyékony omega3 halolajat vagy

a vegán omega3 készítményt.

Összeállította:Dr. József Erika

Vélemény, hozzászólás?

24 860Ft
Dropi természetes omega -3 zsírsavak forrása, friss, vad északi sarki tőkehal májából készül. (Gadus Morhua). A tőkehalmáj természetes A-, és D-vitaminokban is gazdag.