A kosár tartalma:

0Ft

A civilizációs betegségek közös nevezője, a modern kor járványa a krónikus gyulladás

 

A világ egyik legolvasottabb magazinja, a Times ,,néma gyilkos”- ként aposztrofálta a gyulladást és tudományos szenzációként számolt be a krónikus civilizációs betegségek és a gyulladás közötti  összefüggésekről. A kutatások igazolták, hogy a krónikus gyulladás a civilizációs betegségek közös nevezője. A krónikus gyulladás kezelésével, megelőzésével számos olyan népegészségügyi jelentőségű probléma orvosolható lenne, amelyek hazánkban is vezető halálokok.

 

Mi a gyulladás?

Immunrendszerünk feladata elkülöníteni a sajátot az idegentől, biztosítani testünk integritását, védekezését kórokozókkal szemben. A gyulladás összetett válasz reakció, mely a fehérvérsejtek és közvetítő molekulák összehangolt működésén alapul. Nélküle a gyógyulás sérülésekből, fertőzés során nem volna lehetséges. Az immunrendszer iktatja ki testünkből a sérült, elfajult sejteket is. A gyulladás tünetei (vérbőség, duzzanat, forróság, fájdalom és funkciókiesés) a közvetítő molekulák hatására adott szöveti reakciók eredménye. A mediátorok, vagyis a közvetítő molekulák a fehérvérsejtekből, érbelhártya sejtjeiből szabadulnak ki. A gyulladás fő közvetítő molekulái a citokinek, akik beindítják és szabályozzák a gyulladás kaszkádszerű folyamatát. A vérben emelkedik a fehérvérsejtszám, a CRP (C reaktív protein). Aktiválódnak a vérlemezkék és a vér alvadási viszonyai a vérrögképződés irányába tolódnak el. A krónikus alacsony intenzitású gyulladás ennek a folyamatnak a tartós, évtizedeken át tartó formája, mely gyakran némán, tünetek nélkül zajlik.

 

Hogyan jelenik meg a gyulladás?

Az érelmeszesedésről igazolódott először, hogy a folyamat valójában gyulladás. Oka az endothel (érbelhártya) sérülése, diszfunkciója, az ennek talaján kialakuló vérrögképződés gyakran hirtelen halált okozva szív vagy agyi érkatasztrófába torkollik.  A gyulladásos markerek szintjének tartós emelkedése jelző értékűek az érkatasztrófák kockázatának felmérésében.

Az elhízással kapcsolatosan kiderült, hogy a hasi zsírszövet a fő forrása a már említett gyulladást keltő mediátoroknak, ezek felelősek az inzulinrezisztencia és 2. típusú cukorbetegség kialakulásáért. Az elhízott egyéneknél ráadásul gyakrabban fordulnak elő rosszindulatú daganatok, amelyek szintén a krónikus gyulladás talaján alakulnak ki.  A csontritkulás, ízületi, idült emésztőszervi problémák, demencia, hangulatzavar, az autoimmun folyamatok, az aszthma, az allergia mind-mind a gyulladás megnyilvánulásai.

 

Milyen okok állnak a gyulladás háttérben?

A mozgásszegény életmód, a dohányzás a leggyakoribb kiváltó okok. A táplálkozás terén a túl sok tej, cukor, feldolgozott élelmiszer és omega6 bevitel emelhető ki. A mikrotápanyagok és az omega3 zsírsav hiány az alacsony zöldségféle és halfogyasztásnak köszönhetően szintén a gyulladásnak kedvez. A túlzott stressz a mellékvese hormonjai által vált ki gyulladást. Az idült fertőzések (vírusok, gombák, baktériumok és paraziták), gócok a szervezetben szintén jelentős tényezők.

 

Mi (t) együnk a gyulladás ellen?

A megoldás nem a gyógyszerekben keresendők. A friss zöldségekben, gyümölcsökben és omega3 zsírsavakban gazdag étrend rendszeres testmozgással kiegészítve bizonyítottan kedvező hatással van a gyulladásokra és a civilizációs betegségek kockázatának csökkentésére. Napi 30 perces gyaloglás bizonyítottan csökkenti a gyulladást. Az antioxidánsok is hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez. A molekuláris hidrogén különleges antioxidáns, szelektív antioxidáns, azaz a szervezetben keletkező hasznos szabadgyök félék működését nem blokkolja. Így az immunrendszer nem alszik el sem akkor, amikor külső ellenséggel kell megbirkózni, sem akkor, amikor belső védelmi feladatokat kell ellátni.

Ismerje meg molekuláris hidrogén készítményünket, a Recovery plus Q10 tablettát! 

Dr József Erika